Nederland Inclusief Podcast

Geef jongeren een stem aan beleid- en beslistafels met Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United

February 21, 2023 Rabin Baldewsingh/ Yasmin Ait Abderrahman Season 1 Episode 6
Nederland Inclusief Podcast
Geef jongeren een stem aan beleid- en beslistafels met Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United
Show Notes Transcript

"Geef jongeren een stem aan beleid- en beslistafels" daarvoor pleit Yasmin Ait Abderrahman FNV Young & United om te komen tot een inclusief Nederland.

Rabin en Yasmin praten in deze podcastaflevering over:

  • Stagediscriminatie.
  • De destructieve werking van stagediscriminatie. 
  • De afhankelijkheid van onderwijs van leerbedrijven.
  • De rol, verantwoordelijkheid en mogelijkheden van het onderwijs hierin.
  • De mogelijkheden rondom een 'keurmerk' voor leerbedrijven.

Ook geeft Yasmin, Rabin 3 dingen mee om concreet mee aan de slag te gaan als NCDR. Welke dingen dat zijn, hoor je in deze podcastaflevering

Over Yasmin Ait Abderrahman:
Sinds september 2022 is Yasmin voorzitter van FNV Young & United, de jongerentak van vakbond FNV, de grootste vakbond van Nederland. FNV Young & United maakt zich hard voor de belangen van studenten, scholieren en starters op de arbeidsmarkt.

Over de Nederland Inclusief Podcast:
In de Nederland Inclusief Podcast gaat Rabin Baldewsingh in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten concreet bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt.

Heb jij vragen of onderwerpen die interessant zijn voor deze podcast. Stuur dan een DM (direct message) via LinkedIn of Instagram.

Host: NCDR Rabin Baldewsingh
Strategie & Productie: Marleen Toxopeus (PodcastLeaders)
Redactie: Janine Bonenberg & Marleen Toxopeus
Editing & Studiobewerking: Frank de Jonge

Ik zie en ook vanuit mijn organisatie zien we dat heel veel jongeren zich gewoon niet gezien en niet gehoord voelen en dat heeft te maken met de belangen die worden vertegenwoordigd moeder ook daadwerkelijk aan tafel boeken meepraten dus ja Ik denk inderdaad dat dat een gevoel is dat bij heel veel jongeren mist.

[Intro] Als ik zeg Nederland Inclusief wat komt er dan bij jou als eerste naar boven? Dit is de podcast van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Rabin Baldewsingh gaat in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten bijdragen aan inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt. En in deze podcast gaan we verder dan alleen constateren, door juist een brug te slaan naar concrete stappen die jij, ik, de samenleving en overheid vandaag al kunnen zetten.

Ik heb nu Yasmin aan tafel; Yasmin Ait Abderrahman. Wat fijn dat je hier aan tafel bent welkom. Yasmin wat betekent inclusiviteit voor jou? Ja wat 1 grote vraag is dat eigenlijk inclusiviteit. Als ik tegen jou zeg Nederland Inclusief. Ja wat er dan in mij opkomt… nou jij stelde echt een paar seconden voordat wij begonnen met opnemen stelde je de vraag. Vind jij Nederland inclusief? Of is Nederland inclusief? Ik denk dat dat best wel een moeilijke vraag is om te beantwoorden. Omdat als ik denk dat als je zegt dat een land of een organisatie of een instituut inclusief is, dat je daarmee zegt dat dat je oog hebt voor Iedereen, altijd. En ik denk eigenlijk dat dat nooit het geval is. Het kan niet zo zijn dat je altijd voor iedereen oog hebt en dat iedereen zich altijd veilig voelt. Ik denk dat het een probleem is op het moment dat je denkt dat je dat wel bent. En dat is waar we het vandaag ook over hebben gehad, is dat hele idee van neutraliteit daar geloof ik niet zo in. Maar een land als Nederland zal toch denk ik niet alleen beleid, maar ook instituties, scholen, ministeries moeten hebben die in ieder geval uitstralen “wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, je hoort er gewoon bij”. Dat is dan toch ook die inclusiviteit ja maar denk jij dat dat altijd zo is op dit moment? Nee op dit moment denk ik niet. Zeker als ik jullie zie maar daar zouden we toch naar moeten willen koersen neem ik aan hè?

[Rubriek Nederland Inclusief] Om te voorkomen dat we in deze podcast alleen óver en gelijkwaardige Nederlandse samenleving praten, delen we ook graag het geluid en antwoord vanuit onze samenleving op de vraag: “als ik zeg Nederland Inclusief, wat zeg jij dan?” 

  • Ik denk dan aan dat we diversiteit meer moeten vieren met elkaar en dat we inclusief en een inclusieve omgeving niet moeten zien als een uitdaging, maar juist als kracht.
  • Ik denk voornamelijk aan een nieuwsprogramma, het klinkt heel erg als de naam van een nieuwsprogramma als ik eerlijk ben.
  • Ik denk dat ik Nederland tolerantie moet hervinden. 
  • Maar nog niet gelijkwaardig.
  • Ik zeg dat we allemaal actief moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat Nederland inclusief wordt 

[Terug naar interview] Je bent geboren hier getogen in Nederland? Ja. Is Nederland jouw land? Zie jij Nederland als jouw land? Ik denk dat als je hier bent geboren en opgegroeid dat het onvermijdelijk is dat Nederland jouw land is. Maar herken je jezelf ook in dat Nederland dan wat er nu is? Voel je je overal welkom voel je je ingesloten als het ware? Nou ik denk dat er wel heel veel mensen zijn die dat het gevoel steeds minder hebben. En dat een deel van dat probleem ligt in hoe wij met elkaar omgaan, maar ook in hoe wij Nederland georganiseerd hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om politiek. Als het gaat om het maken van beleid ja. Ik zie en ook vanuit mijn organisatie zien we dat heel veel jongeren zich gewoon niet gezien en niet gehoord voelen en dat heeft te maken met de belangen die worden vertegenwoordigd en zitten die jongeren ook daadwerkelijk aan tafel. Mogen we meepraten dus ja ik denk inderdaad dat dat een gevoel is dat bij heel veel jongeren mist ja. 

Je zit bij FNV Young & United ja een organisatie die niet alleen oog heeft voor jongeren hè maar ook jongeren plek wil geven ja hoe gaat het hoe gaat het ermee ja. Ik ben dus voorzitter van FNV Young & United. Wij zijn de jongerentak van vakbond FNV. Wij zijn er voor alle studenten, scholieren en starters op de arbeidsmarkt. En wat wij de afgelopen jaren heel erg zien is dat als het gaat om beleid dat er heel vaak best wel goede stappen worden gezet. Als het gaat om de financiële sociale positie van mensen In het algemeen. Maar dat dat vaak nou vaak is het gewoon niet genoeg en zeker als het gaat om jongeren die worden echt heel vaak uitgesloten of achtergesteld. 

Ik denk dat onze luisteraar nu zegt “Yasmin moet nu een voorbeeld geven”. Nou ik kan heel veel voorbeelden opnoemen, een goed voorbeeld is als we het hebben over de financiële positie van jongeren, de energietoeslag. Alle groepen in de samenleving krijgen energietoeslag als je dat nodig hebt. Studenten worden daarvan uitgesloten. Daar hebben wij ons heel boos over gemaakt en nu heeft het kabinet ook Prinsjesdag gezegd, we maken 35 miljoen euro vrij om studenten ook energietoeslag te geven, maar er zitten allemaal voorwaarden aan. Bijvoorbeeld dat je een energiecontract moet hebben of dat je eerst heel veel moet lenen voordat je überhaupt hulp mag krijgen waardoor heel veel studenten dus helemaal geen aanspraak kunnen maken op die toeslag. Dus ja het is mooi dat die ruim 35 miljoen vrij wordt gemaakt maar heel veel jongeren hebben daar dus helemaal niks aan. 
 Een ander voorbeeld is het minimumloon. Heel veel jongeren vooral jongeren die van het MBO komen die verdienen het minimumloon. Dat gaat doen met 10% omhoog maar jongeren onder de 21 die krijgen helemaal geen volwassenloon. Als je 18 bent dan krijg je de helft van het loon voor precies hetzelfde werk als iemand van 21 of ouder. Omdat je valt onder het jeugdloon dus aan die verhoging ja daar voel je bijna niks van. Dus dat zijn twee vormen. Ik kan er nog wel meer opnoemen maar ik zie jou al kijken… Nee ik kijk begeistert naar je en dan denk ik van waar haalt deze dame de inspiratie vandaan, hoe ben jij bij FNV Young & United beland? De inspiratie om al deze dingen op te doen hoef je niet zo ver voor te zoeken helaas. Ja dat is wel pijnlijk ja. Hoe ik er terecht ben gekomen… ik was al wel een tijdje actief. Ik was gewoon eigenlijk bezig. Veel vrijwilligerswerk heb ik gedaan om de positie van jongeren te versterken. En om jongeren een stem te geven aan beleidstafel een beslist tafels. Maar ik ben zelf tijdens de coronacrisis mijn bijbaan verloren en tijdens de coronacrisis had je allemaal regelingen om mensen te ondersteunen. Je had op een gegeven moment wat ze noemden de NOW-regeling en daar werden studenten dus ook van uitgesloten. Toen kwam er op een gegeven moment eindelijk wel een regeling voor studenten dat heette de Tofa-regeling maar daar had ik een al mijn collega's hadden daar ook geen recht op. Omdat wij werkten onder een zogenaamde schijn ZZP constructie en dat betekent eigenlijk dat jouw werkgever jou ziet als ZZP er. Maar In de praktijk functioneer je als werknemer en dat zorgt ervoor dat als je tegenslagen hebt dat je dus niet de rechten hebt die je normale werknemer wel heeft, maar ook niet de vrijheden van een ZZP er. En daardoor konden wij dus geen aanspraak maken op regelingen en toen nou toen stak FNV Young & United daar een stokje voor en toen heb ik me daarbij aangesloten. En nu zit ik tegenover jou. Nou wat fantastisch. Maar dat heb je heel bewust gedaan hè om te zeggen van nou ja ik wil een bijdrage leveren zeg maar om dit land vooruit te helpen om het maar zo te zeggen? Zeker ja ik heb denk ik ook daardoor wel met eigen ogen gezien wat voor impact het kan hebben want er waren gewoon opslag heel veel jonge mensen die ineens hun huur of een boodschapper niet meer konden betalen. En ik denk dat daar op dit moment wel echt te weinig oog voor is. 
 
Nou ja dat net over die corona hè. Juist in die coronaperiode hebben we elkaar ontmoet virtueel in eerste instantie en ja toen hadden we daar een heel indringend gesprek en met name over stagediscriminatie. Waarom vond jij toen heel erg belangrijk dat de NCDR, de nationale coördinator tegen discriminatie en racisme, zich daar ook druk over ging maken? Stage dat is natuurlijk eigenlijk gewoon je eerste aanraking met de arbeidsmarkt. Op je stage moet je je kunnen ontwikkelen. Je moet je veilig kunnen voelen. Je moet heel veel kunnen leren en ik moet ervoor zorgen dat als jij klaar bent met je opleiding dat je een vliegende start kunt maken op die arbeidsmarkt. En we zien nu dat dat in heel veel gevallen niet lukt. Omdat stagebedrijven dus nou ja gewoon discrimineren. Sommige mensen vinden het ingewikkeld om dat woord dan echt te gebruiken. Maar dat is gewoon wel feitelijk wat er gebeurt. En kijk kansenongelijkheid is er al wat we ook doen. Kansenongelijkheid zal denk ik altijd in bepaalde mate bestaan ja, maar hier is het extra getriggerd op basis van je culturele afkomst, of je etniciteit. En het is denk ik aan ons om er alles aan te doen om het op alle vlakken zo klein mogelijk te maken en ons dus bewust te zijn van het feit dat die ongelijkheid er is. En dat heel veel jongeren dus met 3-0 binnenkomen en dan moeten we daar niet nog eens 6-0 van gaan maken bijvoorbeeld door ze te discrimineren op basis van uiterlijk, geslacht, geaardheid, of  een verstandelijke of lichamelijke beperking. Nou noem het lijstje maar op. Dat is een taak voor ons. 
 
Het staat nu op de politieke agenda nu hè. Ik bedoel ik bedoel ik ben er mee bezig geweest en nu heeft de minister het natuurlijk ook omarmd gelukkig. Sterker nog de minister zegt tegen mij: het is een van mijn speerpunten: stagediscriminatie. Maar dan nog hè zie je dat het voorkomt. Afgelopen week nog was er een heel indringend geval. Gaat dit ooit de wereld uit? Gaan we er in slagen? Ja, wat denk jij? 
 Kijk ik zeg altijd, dat voor mij het glas halfvol is en niet halfleeg, dus ik denk het wel. Althans misschien niet 100% maar ik denk dat we er wel in gaan slagen om het tussen de oren van bedrijven, maar ook van onderwijsinstellingen te geraken Maar het gaat niet vanzelfsprekend. Ik denk dat dat er wat actiepunten nodig zijn. Zo heb ik ook bijvoorbeeld gezegd, ja jullie schrokken er denk ik een beetje van, dat ik vind dat onderwijsinstellingen wat meer de regie moet pakken als het gaat om stagematching. Was je het met me eens? Nou hier hebben wij het volgens mij meerdere keren over gehad inderdaad. Nou kijk als het gaat om die stagematching, dat houdt dus in dat een school eigenlijk gewoon studenten koppelt aan stagebedrijven. Zonder dat dat bedrijf weet wat voor soort.. blinde objectieve matching, maar wel een plek wat past natuurlijk bij de studenten. Ik bedoel de student moet ten alle tijde denk ik die keuze hebben vind ik. Maar het ging erbij om, kijk wat ik ervaar is dat dat onderwijsinstellingen gewoon achterover leunen. Ze komen wel met een eis want je moet stage lopen anders krijg je geen diploma. Dus die eis is er, maar wat doe je eraan om ervoor te zorgen dat daar waar studenten uitgesloten worden, om ze dan toch die kans te bieden en dat dat schuurt een beetje. Nou het eerste deel daar kunnen we elkaar volgens mij in vinden namelijk dat we het belangrijk vinden dat alle studenten een stageplekken vinden die bij ze past. Wat wij zeggen is, die objectieve matching is inderdaad een manier om ervoor te zorgen dat je alle studenten stageplek geeft, maar daarmee los je het probleem van stagediscriminatie of discriminatie in het algemeen niet mee op. Want het is niet alsof je de cultuur op die werkvloer aanpakt. Het enige wat je eigenlijk doet is aan de voorkant ervoor zorgen dat mensen binnenkomen, maar vervolgens weten we eigenlijk niet wat daarna op die werkvloer gebeurt. Voelen de studenten zich wel veilig, is er voor die studenten wel mogelijkheid tot doorgroeien binnen zo een bedrijf, hoe lang blijven ze daar… Maar wat zou er dan moeten gebeuren, volgens jou of volgens jullie? Hoe zouden we dit ja met wortel en tak kunnen uitroeien? Dat wordt natuurlijk moeilijk, maar hoe zou dat dit echt goed kunnen aanpakken? 
We moeten dus gaan investeren in die veilige omgeving voor studenten en ook durven om stagebedrijven waar problemen zich voordoen om die op de vingers te tikken. En waar nodig gewoon nou ja dingen af te pakken. Dus ze zeggen jullie mogen geen stagiaires meer begeleiden.  
 
Uit een van die sessies die we hebben gehad daaruit kwam het advies: zorg ervoor dat leerwerkbedrijven, leerbedrijven, dat daar een keurmerk voor komt. Ben je daar een voorstander van, een keurmerk dus? Het is een safe haven… 
 Ik zou denk ik iets meer moeten weten over hoe dat keurmerk er dan precies uitziet en hoe dat vorm zou krijgen, dus ja dat durf ik niet zo goed te zeggen wat ik daar dan precies… Nou ja kijk als ik ga het nu even invullen… Maar stel nou dat wij er in ieder geval in geslaagd zijn bij een leerwerkbedrijf om de werkvloer voor iemand die stage komt lopen, veilig te hebben. Dat we hen dat we de persoon in comfort kunnen zetten en al die dingen meer. Dus zonder enige bajas nou krijg je een keurmerk waardoor een ander daar ook makkelijk binnen kan komen. Is dat werkbaar door dan tegen onderwijsinstelling te zeggen nou ja goed dan neem daar ik bedoel zorg ervoor dat je wat actiever iemand naar dat leerwerkbedrijf doorgeleid. 
Nou ik denk dat het belangrijker is om ervoor te zorgen dat studenten iets durven te melden bijvoorbeeld bij hun eigen onderwijsinstelling. Nu zie je dat een onderwijsinstelling eigenlijk een soort afhankelijkheidsrelatie heeft met zo een leerwerkbedrijf, dus ook het afpakken van zo'n keurmerk is dan best wel ingewikkeld. Want je moet daar natuurlijk ook het volgende jaar gewoon studenten weer kwijt kunnen. Dus ik denk dat daar de focus zou moeten liggen en ja zo’n keurmerk… Ik denk dat het eerder belangrijk is om, dat als het misgaat dan moet je het kunnen afpakken. 

Maak jij je zorgen over jouw toekomst of over de toekomst van Nederland? Jij zei net het glas is voor mij altijd halfvol. Ik wil ook wel graag geloven dat voor mij het glas vaak halfvol is echt waar. Daarmee zeg je dat het voor jou niet halfvol is? Jawel, het glas is voor mij wel halfvol want ik zie wel steeds meer. Kijk ik zie heel veel problemen en ik zie ook echt heel veel uitdagingen en daar maak ik me heel erg zorgen om want ik zie gewoon dat de kloof tussen groepen steeds groter wordt. 
De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter zodat de meest kwetsbaren worden als eerste geraakt en vanuit Den Haag wordt dan gezegd van nou we worden met zijn allen we collectief een stukje armer. Maar dat is natuurlijk eigenlijk niet helemaal waar want we hebben ook tijdens de coronacrisis gezien dat de rijkste mensen, die zijn eigenlijk nog rijker. Dus daar maak ik me wel echt heel erg zorgen over ja En de kloof tussen bi-cultureel Nederland en hè steeds gepolariseerde er zeker ja ja dus daar maak ik me wel zorgen om. Dus als je vraagt maak je zorgen: ja daar maak ik wel zorgen over ja. Maar ben je hoopvol dan? Want dit is jouw Nederland, ik bedoel ja jij bent jong, ik bedoel jij bent aan het begin van je leven. Dat moet ik niet zo zeggen want je leeft al natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel. Ik bedoel je bent nu begonnen met je carrière en dat soort dingen meer. 
 
Hebben wij goed voor jou gezorgd? Hebben wij goed voor Nederland gezorgd zodat jij op een natuurlijke wijze gewoon erbij kunt horen of hebben wij wat steken laten vallen? Ik denk dat we heel veel steken aan het laten vallen zijn. Dus ik ben wel heel hoopvol gestemd, maar ik zie ook wel dat we echt nog veel moeten doen om ervoor te zorgen dat alle jonge mensen tot hun recht kunnen komen. Want dat gebeurt nu nog niet. Nou nu ben ik de NCDR. Misschien kan ik in het gesprek in beleid wat beïnvloeden. Als ik jou zeggen van: geef me nou 2 of 3 dingen mee, wat zou je mij mee willen geven?
 
Nou dat eerste hebben we denk ik al een beetje besproken. Dus zorg ervoor dat studenten en alle jongeren zich veilig voelen op de plek waar zij binnenkomen waar ze stage lopen waar ze gaan werken. 
Maar ik denk ook je bent natuurlijk regeringscommissaris Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme. Maar ik denk dat een thema zoals discriminatie of iets als racisme dat dat onlosmakelijk verbonden is met de sociale en financiële positie van mensen. Dus als je het bijvoorbeeld hebt over MBO studenten of ook HBO/WO studenten die op bepaalde vlakken gediscrimineerd worden, daar zit vaak heel veel meer achter. Het gaat niet alleen om de etnische achtergrond. Het gaat vaak ook om uit wat voor in wat voor economische omstandigheden ben je opgegroeid, dus ik zou zeggen investeer ook In de financiële basis want dat ondersteunt mensen ook heel erg in hun emancipatie. Dus ik geef even een voorbeeld. Als je in armoede zit, dan zeg jij tegen mij, je bent niet zomaar in armoede gekomen want daar zitten heel veel andere aspecten bij die eigenlijk geregadeerd moeten worden, die getackeld moeten worden. Ja wat ik zeg. Als je nou het voorbeeld van in armoede opgroeien dan maar even te pakken. Dat is niet alleen dat je het niet breed hebt, dat zorgt er ook voor dat je misschien een minder goed geïsoleerd huis woont. Dat heeft weer invloed op je gezondheid, dat betekent dat jouw kinderen of jijzelf misschien minder vaak gaan sporten. Dus ik denk dat je die intersectionaliteit is misschien het goede woord, dat je die intersectie daarin eigenlijk niet kunt missen. 

Ja nou hartstikke mooi. Zeer veel dank interval voor dit gesprek. Jij gaat nog even door als voorzitter van FNV Young & United. Ja is daar een termijn aan verbonden in principe tot en met mei 2023. Nou blijf inspireren en dankjewel.  

[Outro] Heel erg bedankt voor het luisteren en als laatste nog even dit. Een inclusieve samenleving is iets van, voor en door ons allemaal. Heb jij concreet idee dat hieraan kan bijdragen? Stuur dan een direct message oftewel met DM via Instagram of LinkedIn naar bureau NCDR. En laat ons ook weten via social media of een review, wat je van deze aflevering vindt.