Nederland Inclusief Podcast

Mensen met een beperking zijn niet vertegenwoordigd in de Overheid met Xueli Abbing

March 21, 2023 Rabin Baldewsingh / Xueli Abbing Season 1 Episode 10
Nederland Inclusief Podcast
Mensen met een beperking zijn niet vertegenwoordigd in de Overheid met Xueli Abbing
Show Notes Transcript

Xueli Abbing is 18 jaar en heeft een bijzonder verhaal. Ze heeft albinisme, is model en bijzonder ambassadeur voor Unesco. Ze is Chinees en werd toen ze 8 maanden oud was te vondeling gelegd door haar ouders, in de tijd van 1-kinds-politiek, waarna ze geadopteerd werd toen ze 3 jaar was.

Albinisme is  Een genetische afwijking in je DNA wat ervoor zorgt dat je geen pigment hebt. Waardoor je een hele lichte huidskleur hebt. En in China wordt albinisme gezien als ongeluk voor de familie. Ook heeft Xueli een oogafwijking, wiebel-ogen en lichtgevoeligheid, ze kan geen diepte zien en ze ziet maar 8-10%.  Haar zicht is een uitdaging, maar goed genoeg om te kunnen lezen. Je zou kunnen zeggen dat Xueli meervoudig beperkt is.  

In dit gesprek zoomen Rabin en Xueli in op:

  • Waarom Xueli niet het juiste onderwijs kreeg als kind.
  • Dat mensen met een beperking niet vertegenwoordigd zijn binnen de overheid.
  • Ze vecht tegen discriminatie en racisme op het gebied van racisme. Waarbij ze vooral de problemen hierdoor aankaart, zoals pesterijen en het effect ervan.  

Het komt allemaal aan bod in deze podcastaflevering van Nederland Inclusief.

Over Xueli Abbing:
Xueli is Nederlandse goodwill ambassador tegen discriminatie en racisme bij de Unesco. Ze heeft een eigen podcast 'Albinism Talks' en ontwikkelt ook de podcast 'Racism Talks'.

Over de Nederland Inclusief Podcast:
In de Nederland Inclusief Podcast gaat Rabin Baldewsingh in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten concreet bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt.

Heb jij vragen of onderwerpen die interessant zijn voor deze podcast. Laat het ons weten en stuur dan een DM (direct message) via LinkedIn of Instagram.

Host: NCDR Rabin Baldewsingh
Strategie & Productie: Marleen Toxopeus (PodcastLeaders)
Redactie: Janine Bonenberg & Marleen Toxopeus
Editing & Studiobewerking: Frank de Jonge

00:00:10
 INTRO: Als ik zeg: Nederland Inclusief wat komt er dan bij jou als eerste naar boven? Dit is de podcast van de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme. Rabin Baldewsingh gaat in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten bijdragen aan inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt. En in deze podcast gaan we verder dan alleen constateren door juist een brug te slaan naar concrete stappen die jij, ik, samenleving en overheid vandaag op kunnen zetten.

00:00:54
 Rabin: Ja, beste vrienden, beste luisteraars, hartelijk welkom, andermaal bij een mooie aflevering, zeg maar van onze podcast Nederland Inclusief dit is Rabin Baldewsingh de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme. En zoals jullie weten, ja, praat ik regelmatig, zeg maar met mensen in de samenleving. Ja, over een inclusief Nederland. Hoe inclusief zijn we? En waarom is inclusiviteit eigenlijk zo belangrijk? En elke keer of ik nou door het land reist of gewoon hier op kantoor, probeer ik mensen te spreken aan mijn tafel, zeg maar ja over wat hen triggert als het ware, als het gaat om die inclusiviteit en vrienden. Ik heb vandaag eigenlijk een hele bijzondere gast. Ik heb een jonge dame hier aan tafel. Juli en juli is ja, bijzonder ambassadeur, hè, laat ik het zo zeggen van UNESCO maar ze is meer dan dat. Jullie welkom.

00:01:52
 Xueli: Bedankt.

00:01:53
 Rabin: Hoe gaat het met je?

00:01:54
 Xueli: Het gaat heel goed. Dank u wel. Hoe gaat het met u?

00:01:56
 Rabin: Ja, fijn, fijn, fijn en zeker als ik jou hier aan tafel heb, vind ik het wel heel erg leuk dat je er bent. Heet jullie ja, je hebt natuurlijk een bijzonder verhaal, je draagt ook een bijzonder verhaal in je, want je bent een iemand met een met albinisme zeg maar maar daar komen we zo meteen over te spreken, want laten we toch maar het woord gebruiken, dat is je beperking, zeg maar enerzijds en hoe de samenleving ja jou aankijkt dus, beste vrienden, dit wordt natuurlijk een een een een, een ja uitzending over mensen met een beperking als het ware. Maar jullie, als ik zo naar je kijk, hè, een prachtige dame, model geweest, maar je komt niet uit Nederland, hè!

00:02:37
 Xueli: Nee, ik kom uit China, ik kom uit de provincie gaan en ja, ik ben dus. Toen ik drie was, ben ik geadopteerd, maar toen ik acht maanden oud was, ben ik te vondeling gelegd door mijn Chinese ouders.

00:02:53
 Rabin: En waarom was dat zo? Dat ze je te vondeling hebben gelegd, konden ze je niet opvoeden.

00:02:57
 Xueli: Ja, misschien, maar dat is niet heel duidelijk, want door de éénkindpolitiek destijds was het ook niet echt handig om een vrouw te hebben, als dochter, dus vrouwen die die gingen, dan altijd bij de ja bij de familie van de man wonen en de vrouw die geen niet werken op het land en de man wel. Dus het was niet handig voor de familie om een vrouw te hebben, dus dat kan een optie zijn dat ik om die reden werd afgestaan maar ook door mijn albinisme omdat sommige personen in China albinisme als ongeluk zien en als ongeluk voor de familie.

00:03:36
 Rabin: Ja, wat is albinisme.

00:03:38
 Xueli: Heel simpel gezegd is albinisme een genetische afwijking. In je DNA zit een klein foutje en dat zorgt ervoor dat ik geen melanine heb, en daardoor heb ik geen pigment. En omdat ik geen pigment heb, verbrand ik heel snel. In de zon, heb ik een hele lichte huidskleur en heb ik ook vooral een oogafwijking ik heb examens dat zijn we beogen foto, fobie dat is licht, gevoeligheid ik heb ja, ik kan geen diepte zien. Dus als ik op straat lopen en ik voel de tegels van de trap, dus dan voel ik met mijn voeten tegels van de trap om zeker te weten dat ik niet van de trap-af donder. En ik zie acht tot 10 procent, dus 100 procent is dan het gemiddelde zicht en daar zie ik maar 10 procent van.

00:04:31
 Rabin: Ja, nou, een enorme uitdaging, dus je hebt eigenlijk meervoudige beperkingen?

00:04:37
 Xueli: Ja, ja, zoiets ja.

00:04:38
 Rabin: Ja, en toch ben jij zo actief hier in Nederland, je bent pas zeventien, begrijp ik het goed?

00:04:44
 Xueli: Nee achttien.

00:04:46
 Rabin: Achttien geworden. Nou ja, dus je bent inmiddels achttien, maar in in 2021, of het oktober of november was, weet ik niet. Ben jij benoemd, zeg maar tot goodwill ambassadeur van UNESCO.

00:04:59
 Xueli: Nee, ik ben op twee.

00:05:03
 Rabin: Of was het in 2022.

00:05:04
 Xueli: Ja, ik ben in 2022 op dertien juni. Ja, dat is internationale albinisme dag en toen ben ik benoemd door de directeur-generaal van UNESCO de Ale.

00:05:19
 Rabin: In Parijs. Ja, ja, ik had een uitnodiging gekregen om erbij aanwezig te zijn. Helaas kon ik toen niet komen, want we hadden het erg druk, toen met het nationaal programma. Maar waarom heb je als het ware je vinger opgestoken als je bent gevraagd? Hè, maar waarom vond je het echt leuk om dit te gaan doen?

00:05:37
 Xueli: Omdat het een eervolle functie is en ik op deze manier ook mijn steentje kan bijdragen om racisme en discriminatie uit de uit de wereld te helpen.

00:05:48
 Rabin: Oké en natuurlijk, en zeker als het gaat ook om deze groep mensen, hè, dus mensen met een met albinisme als het ware.

00:05:56
 Xueli: Ja, dus ik vecht tegen racisme en discriminatie, in het bijzonder van de discriminatie met betrekking tot albinisme maar in mijn titel staat gewoon vechten tegen eigenlijk alle vormen van discriminatie.

00:06:11
 Rabin: En en wat wat doe je dan zoal want ik denk dat de mensen toch wel denken van oké, dat is heel Nobel. Maar hoe pak je dit aan? Zeker met de uitdagingen die je hebt, hè, qua zicht en dat soort dingen meer?

00:06:23
 Xueli: Nou, naast komen in interviews geef ik zelf ook interviews aan, dus bijvoorbeeld aan de BBC of aan het Jeugdjournaal heb ik ook wat gedaan en interessant.

00:06:41
 Rabin: Ja, je wordt gevraagd voor congressen en zo hè.

00:06:43
 Xueli: Ja, ja, ik weet ook gevraagd voor een congres, maar ik doe ook mijn eigen podcastseries het heet albinisme Togs en ik ben nu een nieuw podcaster aanmaken en dat heeft racisme, Togs en daar heb ik het. En daarom ben ik samen met jonge mensen of jongeren aan het spreken over hoe racisme hen beïnvloed in hun leven, maar ook wat ze wel juist kunnen doen en waarom ze niet buitengesloten zouden moeten worden.

00:07:12
 Rabin: Ja, en en hoe pak je dat aan? Ik bedoel, ja, is racisme tak of of albinisme hoe? Hoe? Hoe probeer je mensen te verleiden? Zeg maar om ja, om anders richting mensen met albinisme te kijken.

00:07:30
 Xueli: Ik probeer ze niet te verleiden, ik probeer vooral het probleem aan te kaarten, want heel simpel gezegd, er is een meisje wat twaalf jaar lang werd gepest en ze is nog. Ze wordt nog steeds gepest omdat ze bijvoorbeeld albinisme heeft en dat dat soort dingen gewoon dat vertellen. Dan zien de meeste mensen al in dat dat slecht is. Er zijn natuurlijk altijd een paar rotte appels die het nooit zullen begrijpen dat racisme en discriminatie slecht is, alleen dat ik probeer te laten zien aan de het overgrote deel van de mensheid dat racisme, discriminatie bestaat, en dan kunnen zij oordelen of het slecht of goed is, wat ik zelf zou denken dat het slecht is. Maar ik laat dat aan het gezonde verstand van de mensen over.

00:08:17
 Rabin: Maar laat je het ook aan hen over om tot actie over te gaan, of geef je wat tips mee? Geef je ja, wat versterkingen mee om, zeg maar, discriminatie en racisme te bestrijden.

00:08:27
 Xueli: Nou, ze moeten zelf natuurlijk ook in actie komen, vind ik, maar ik geef ze bijvoorbeeld wel wat tools van. Je kan bijvoorbeeld naar de media gaan of je kan aan dit soort podcast meedoen, je kan het delen, je kan het aftellen aan je familie, want als jij het vertelt aan twee familieleden die twee familieleden vertel, vertellen het ook weer aan hun, aan twee familieleden dan op een gegeven moment heb je 1000 tot 10000 mensen te pakken.

00:08:54
 Rabin: Ja, nou even terug, hè, ja, ik bedoel, er zijn nog nog wat mensen, hè met albinisme in Nederland ook hoe wordt tegen hen aangekeken wat is jouw beeld daarbij?

00:09:08
 Xueli: In verschillende landen gaan persoonlijk met albinisme ook met verschillende omstandigheden om. Bijvoorbeeld in Nederland, in Nederland, lijkt je heel erg Nederlands met albinisme en daar gaat het over het algemeen qua het uiterlijk redelijk goed mee. Je wordt niet om je uiterlijk buitengesloten of nou ja, dat heb ik niet meegemaakt. Dat wil niet zeggen dat het niet bestaat, maar.

00:09:31
 Rabin: Ja, want je bent helemaal blank, hè, zeg maar.

00:09:33
 Xueli: Ja, ja, ik ben wit en dat dan lijk ik wel heel Nederlands, maar dan kan ik nog steeds wel buitengesloten worden met slechtziend zijn dat het niet goed geregeld op school is of dat kinderen niet weten wat ze met mij aan moeten. Het is nooit dat ze me echt bewust hebben gepest of zo. Het is gewoon dat ze niet wisten wat ze met me aan moesten. Ja.

00:09:54
 Rabin: Ja, jij vertelde mij eigenlijk dat je eigenlijk geen onderwijs hebt gehad, hè, of dat het een, dat het heel erg moeilijk was om naar school te gaan.

00:10:01
 Xueli: Nou, ik heb gelukkig wel onderwijs deels kunnen hebben. Tot ja, nou, tot en met groep acht deed ik het wel op verschillende scholen, dus van het speciaal onderwijs voor blind, blinde en zeggende personen tot ja, het eigenlijk regulier onderwijs en in de eerste, toen brak ik gewoon compleet omdat de leermiddelen niet geregeld waren voor mij. En ja, dat dat kan gewoon niet, dat kon gewoon niet. Ik kon niet op deze manier dood doorgaan, want dan zou ik echt mentaal gezien helemaal doodgaan.

00:10:37
 Rabin: Ja, dus er waren gewoon geen leermiddelen als het ware.

00:10:41
 Xueli: Nou, het, het leermiddel bestond uit luisteren naar een docent zonder aantekeningen of boek, en dat dan voor een half jaar voorhouden nou, ik brak op een gegeven moment, ik had hele goede cijfers, maar ik voelde me diep triest. Ja, dan moet je daar gewoon niet mee doorgaan, want dan geeft het ook een slechte invloed uiteindelijk op de rest van je leven.

00:11:01
 Rabin: Kun je lezen en schrijven?

00:11:03
 Xueli: Ja, ja, ik spreek Nederlands en Engels en ik leer nu Chinees en daarvoor moet ik wel een beetje kunnen schrijven en lezen, maar zit natuurlijk wel bomvol spelfout omdat ik super dyslectisch ben.

00:11:15
 Rabin: Ja, ja, ja, maar maar is het, want je zicht is natuurlijk uitdagend, hè, want je bent daar heel uniek in, als het ware. Maar doe je braille.

00:11:29
 Xueli: Nee, mijn mijn zicht is nog goed genoeg, dus ik.

00:11:32
 Rabin: Om te kunnen schrijven.

00:11:33
 Xueli: Ja, dus ik lees zwart schrift. Mijn zicht gaat ook niet achteruit, dus het blijft Hetzelfde dus ik kan gewoon blijven lezen als het goed is, even afkloppen want het kan altijd dat zicht slecht wordt. Maar dat is niet een onderdeel van albinisme.

00:11:47
 Rabin: Ja, ja, hé, we praten nu natuurlijk in zo'n podcast over ja, nou, je zei het al in hè in het begin, hè dat jij ook vecht tegen discriminatie en racisme. Hè, dat is er helaas ook in ons Nederland. Want nou, dat moeten we. Ja, jij doet het op jouw manier door aandacht ervoor te vragen. Ik probeer het ook op mijn manier niet alleen aandacht, maar ook met wat acties en versterkingen te suggereren. Dus dat proberen we natuurlijk wel te doen. Ik ben ontzettend blij dat je in ieder geval actief bent op het terrein, maar als ik tegen jou zeg: hè Nederland Inclusief, hoe inclusief is Nederland voor jou? Je lacht!

00:12:25
 Xueli: Ja, ja, we zeggen allemaal heel leuk dat het inclusief is en ik geloof ook wel dat het de goede kant opgaat maar als ik gewoon op een straat in Rotterdam loop, dan word ik of van mijn sokken afgereden dat gewoon normaal voetpad is. Of nog erger, ik kom niet eens op een zebrapad omdat het pad zo verkeerd is aangelegd dat ik tegen een paal vervolgens oploop als ik het cera pad vroeg. Ja.

00:12:54
 Rabin: Ja.

00:12:55
 Xueli: Dus dat dat soort dingen, dat dat werkt gewoon niet mee. En ik vind eigenlijk dat mensen met een beperking in bijvoorbeeld de overheid niet vertegenwoordigd zijn. Er is een persoon met een beperking in in een rolstoel, maar eigenlijk, er zijn geen ministers die die een beperking hebben en die daarvoor uit durven te komen.

00:13:15
 Rabin: Ja.

00:13:16
 Xueli: Er zijn heel weinig, echt heel weinig.

00:13:18
 Rubriek Nederland Inclusief: Om te voorkomen dat we in deze podcast alleen over een gelijkwaardige Nederlandse samenleving praten, delen we ook graag het geluid en antwoord vanuit onze samenleving op de vraag als ik zeg Nederland Inclusief wat zeg jij dan?

00:13:38
 Rubriek Nederland Inclusief: Discriminatie op verschillende gronden in verschillende sectoren maakt mensen ziek en dat zou ik echt tegen willen gaan.

00:13:44
 Rubriek Nederland Inclusief: Een plek waar iedereen gezien wordt.

00:13:47
 Rubriek Nederland Inclusief: Één keer trek je de conclusie. Inclusie is een illusie, maar we blijven doorgaan en doortrappen en doorrollen.

00:14:02
 Rabin: Ik ken in ieder geval een commissaris van de Koning die, ja nou goed, ook een beperking heeft, Jette Klijnsma was ooit staatssecretaris maar goed, dat is natuurlijk een andere vorm van beperking dan jij, dat hebt in ieder geval. Maar vind jij nou dat, bijvoorbeeld bij het aanleggen van de openbare ruimte? Ja, want ik hoor je eigenlijk zeggen dat jij zegt dat het, dat er niet goed over wordt nagedacht, want als je tegen een paal aanloopt ja.

00:14:31
 Xueli: Ja, of een stoplicht waar je niet op kan drukken, dat is best wel irritant. Als je dan een stoplicht hebt met touch screen en dan denk je van, heb ik nu op het stoplicht gedrukt, maar dat, dat weet je dan niet. Gewoon dat soort kleine dingetjes kunnen op elkaar stapelen en dan kan het uiteindelijk heel frustrerend worden. Maar het moet ook gezegd worden dat Nederland al een heel inclusief land is als je bekijkt met de wegen van bijvoorbeeld Mexico, want daar is gewoon alles ongelijk. Dus ja, het is, het is heel relatief alleen je moet niet zeggen dat Nederland Inclusief is en dat we hiermee stoppen.

00:15:06
 Rabin: Ja, gaat Nederland goed om met mensen met een beperking? En of je nou slechtziend bent of doof bent of gewoon fysiek gehandicapt bent, wat is jouw idee daarover?

00:15:18
 Xueli: Nou qua werk, ja, het is heel moeilijk om werk te krijgen, eigenlijk om om gewoon een normale baan te krijgen, omdat je dan ook bijvoorbeeld een aangepaste laptop moet krijgen, of zo, en dat dat dat kunnen ze niet faciliteren. Dus dat is heel ingewikkeld. Of in scholen komen of zo, dus dat maakt het ook wel weer heel moeilijk. Dus sommige bedrijven kunnen inderdaad niet faciliteren en dat is wel problematisch.

00:15:43
 Rabin: Ja, weet je, ik had een tijd terug een gesprek hè met wat mensen, hè met een beperking. En ja, wat mij ontzettend raakte, is dat ze tegen mij zei van nou, ja, hè, jullie hebben makkelijk praten en zo. Maar realiseer je dat wij, mensen met een park beperking, eigenlijk in Nederland in de marge van de samenleving zijn geduwd? Heb jij dat gevoel ook, hè dat je in de marge van de samenleving zit?

00:16:09
 Xueli: Ja, hokjes duwen, dat is wel echt een soort van de overheid, hun ding, want als ik bijvoorbeeld zeg naar clusterschema wil gaan of andere hoekjes indeling voor bijvoorbeeld scholen, dan heb ik dislexie en heb ik slechtziendheid nou drie keer raden. Een school voor blinden en slechtzienden kan wel omgaan met blinden en slechtziende mensen, personen, maar kan niet omgaan met mensen die dislexie hebben. Dat werkt niet. Dus ja, je je kan één beperking hebben, maar als je twee beperking hebt, dan wordt het ingewikkeld.

00:16:45
 Rabin: Ja en gaat de overheid dan goed mee, want ik hoor mensen al die luisteren nu denken ja, maar we hebben toch belangenorganisaties er is best wel wat geld, ook voor de opvang van mensen met een beperking. Of.

00:17:00
 Xueli: Ja, het probleem is: als je geld tegen iets aan smijt dan heb je.

00:17:05
 Rabin: Zit nog niet op.

00:17:06
 Xueli: Ja, dan heb je het nog niet opgelost, want je kan dan zeggen van: ik heb nu voor één persoon een baan gecreëerd. Dat is heel mooi. Alleen wat wordt, wordt het puur Tokenism om te laten zien. Hé, ik heb dat ene die ene persoon aangenomen omdat die slechtziend is. Kijken hoe goed we bezig zijn. Of is het echt een verandering, zodat meerdere personen met een beperking worden aangenomen en dat dit echt een vooruitgang is in de samenleving?

00:17:34
 Rabin: Ja, maar mensen zeggen dan tegen mij: ja, maar ze kunnen niet alles. Mensen met een beperking kunnen niet alles. Dus waarom zouden we?

00:17:43
 Xueli: Is correct. Personen met een beperking kunnen niet alles. Maar als ik aan premier Rutte zou vragen: kunt u 27 talen leren. Dan denk ik niet dat die 27 talen in één week kan leren. Dus het het is heel relatief van wat je wel en niet kunt als mens, ik bedoel, mensen kan ook niet eeuwig leven. Dus.

00:18:03
 Rabin: Maar wat jij eigenlijk zegt, hè, dat ja, dat iedereen, dus ook jullie hè, een een kracht hebben. Die kracht moet herkend en erkend worden.

00:18:12
 Xueli: Ja, precies ja, ik ik vind het best wel een belachelijk systeem als we worden afgeschreven op een beperking die we door onze geboorte hebben en als we wel keihard proberen te werken om ervoor te zorgen dat wij ook kunnen deelnemen, want dat is eigenlijk graag wat ik wil. Ik wil kunnen deelnemen, ik wil wat terug kunnen geven aan de maatschappij. Omdat ik heel blij ben dat ik in een vrij land leef, wil ik wat terug kunnen geven aan de maatschappij. Alleen nu wordt het heel erg onmogelijk gemaakt om eigenlijk weer terug te kunnen geven aan de maatschappij.

00:18:42
 Rabin: Omdat ze gewoon jullie kracht niet niet inzien, of zo.

00:18:46
 Xueli: Nee, nee, helaas niet, dus dat, dat is gewoon heel naar.

00:18:49
 Rabin: Dus jouw oproep zou zijn: benut onze kracht als het ware, ja.

00:18:53
 Xueli: Ja, en en kijk niet naar de stok, maar kijk voorbij de stok. Ik heb een blinde geleide stok en mensen kijken. Het is echt een soort magneet. Mensen kijken vaak naar die stokken en denken van oh: wat ben je triest! Wat ben je zielig! Moeten we je helpen? En meestal heb ik geen hulp nodig. En als ik hulp nodig heb, dan vraag ik dat liever zelf.

00:19:16
 Rabin: Ja, ja, ja, dus ze moeten ja verder denken dan de stok, ja, ja.

00:19:23
 Xueli: Ik heb soms echt het gevoel dat ik heb heel veel blinde en slechtziende personen in mijn omgeving. Zij zien soms meer talenten in een persoon die ziend is dan andersom.

00:19:33
 Rabin: Ja, en nou goed, jij staat dus nu eigenlijk voor symbool, hè, ook bij UNESCO zeg maar hoe. Hoe? Hoe, hoe sinds jij dus nu zeg maar good will ambassador bent. Hoe wordt er nu tegenaan gekeken ik bedoel: is het is het ook Tokenism van UNESCO om dit te doen? Of of zit hier echt een diepe gedachte errond achter?

00:19:58
 Xueli: Dat durf ik echt niet te zeggen.

00:20:00
 Rabin: Wat viel je? Wat? Wat voel je? Wat? Wat willen ze met je?

00:20:03
 Xueli: Mevrouw Azoulay wilde echt een verschil maken en ik geloof daar heel hard in. Ik geloof echt in het bericht van UNESCO en dat ze ja verschil willen maken. Het is een supergrote organisatie waar superveel mensen van verschillende landen aan werken, en ik hoop gewoon dat het een nieuw begin is. Alleen UNESCO is zo'n grote organisatie. Ik kan niet zeggen voor de hele organisatie: de hele organisatie is goed of de hele organisatie is slecht, maar wat ik ervan zie is dat ze superaardig zijn en me in m'n waarde laten en mij niet zien als slechtziend, maar mij zien als iemand die een missie kan uitdragen voor de organisatie.

00:20:41
 Rabin: Ja, en wat is dan die missie?

00:20:44
 Xueli: Dat iedereen recht heeft op educatie, maakt niet uit of je man-vrouw of daartussenin of daar weer buiten valt of je een beperking hebt. Dat maakt niets uit, maar iedereen moet educatie kunnen krijgen.

00:20:59
 Rabin: Ja, ja, dat is eigenlijk wat UNESCO ook heel graag de wereld wil laten zien, hè onderwijs of educatie in de brede zin? Ja, dat is gewoon heel erg belangrijk om verder te komen.

00:21:12
 Xueli: Ja, zeker zeker, want als je allemaal goed onderwezen mensen hebt en dat wil niet zeggen dat het via een school instantie moet, maar als mensen begrijpen wat normen en waarden zijn, dan was er ook veel minder oorlog geweest.

00:21:25
 Rabin: Ja, en jullie, voor hoelang ben jij in deze functie, zeg maar, is daar een termijn aan verbonden?

00:21:32
 Xueli: Ja, dus ik ben voor twee jaar genomineerd om good will ambassador te zijn en nu heb ik een half jaar op zitten, dus nog anderhalf jaar ongeveer.

00:21:43
 Rabin: Ja, en wat ga je doen mag, mag jij zelf ook invulling daaraan geven?

00:21:48
 Xueli: Ja zeker.

00:21:49
 Rabin: En wat ben jij dan van plan? What is your action plan?

00:21:54
 Xueli: Ja, ja, UNESCO is daar heel vrij in. Ik mag heel veel zelf ook bedenken. Dat vinden ze juist goed. Dus vooral veel gesprekken voeren, vooral veel naar mensen luisteren, aan masterclasses meedoen aan workshops meedoen en gewoon eigenlijk het ja, de missie van UNESCO ja doorgeven.

00:22:19
 Rabin: En ze faciliteren je ook wel erin krijg je ook. Stel nou dat je iets wil organiseren en zo ik bedoel, moet je dan zelf op zoek naar het geld of hoe? Hoe? Hoe zit het? Ik bedoel of helpen ze je wel door te zeggen van: nou ja, je kunt... we betalen wat of zo?

00:22:34
 Xueli: Een goodwill ambassador zijn is een eervolle functie. Ik krijg er niet voor betaald, omdat meestal beroemdheden zo'n functie hebben.

00:22:45
 Rabin: Je bent inmiddels ook een beroemdheid toch in ieder geval hier in Nederland of in ieder geval bij de NCDR nee, maar wat ik eigenlijk bedoel, ja, nee, ik begrijp natuurlijk, hè, ik bedoel, jij wordt er niet voor betaald. Maar stel nou, je wil iets organiseren en zo, ik bedoel.

00:23:00
 Xueli: Valt altijd in te spreken, maar zij gaan niet met geld lopen smijten van hier 10000 euro gaan maar een leuk project uitvinden. Dat moet ik echt zelf regelen. Maar gelijk krijg ik geld van OC&W om mij te ondersteunen in mijn eervolle functie. Dus het is niet mijn baan, dat is ook belangrijk om te zeggen: het is niet mijn baan, het is een eervolle functie.

00:23:22
 Rabin: Oké, ja, maar het ministerie heeft hier oog voor, zeg maar, en en en helpen je een beetje op weg.

00:23:28
 Xueli: Ja, zeker, dus niet alleen maar met geld. Geld is heel leuk en natuurlijk belangrijk om doelen te bereiken, maar ook geven ze mij informatie en gewoon de hele warme band die we tussen elkaar hebben. Dat is gewoon heel fijn en prettig om mee samen te werken.

00:23:44
 Rabin: Oké, heb je dan regelmatig? Ja, dan kom je regelmatig ook op het ministerie of zo. Je hebt wel contact mee.

00:23:49
 Xueli: Vooral online gesprekken en ook met de headquarters of UNESCO het hoofdkantoor van de UNESCO, heb ik ook gesprekken mee, zodat ze ja eigenlijk met mij kunnen ondersteunen in mijn functie en dat ze. Ze vinden het vooral belangrijk dat ik het leuk vind en dat ik me op mijn gemak voel en dat ik eigenlijk gewoon al mijn vragen bij hen kan neerleggen.

00:24:13
 Rabin: Ja, nou, hartstikke mooi en ja, nou ja, goed, ik heb het eigenlijk al eerder een beetje gevraagd, hè, maar toch wil ik daar een beetje op inzoemen als als je het goed vindt ik zie dat je ook wel erg positief bent ingesteld door te zeggen: ja, er is natuurlijk racisme, discriminatie, heel stevig en ja, dan komt de vraag van ja, maar boeken, winst, boeken, boeken we terreinwinst als het ware? En als het gaat om personen met albinisme ja, het is lastig onderwerp, althans om hè, om tussen de oren van de mensen te geraken enzovoort.

00:24:53
 Xueli: Nou, het verschilt ook weer per land, bijvoorbeeld in China. Daar word je eigenlijk, word je witte huidskleur als soort van ongeluk gezien en val je echt heel erg buiten het normale Chinese beeld om maar zo te zeggen: in sommige afrikaanse landen gaat het niet goed met personen met albinisme dan worden ze achterna aangezeten door witch dokters, omdat ze hun bod juist weer geluk brengen. En ook als als personen met albinisme dood zijn gegaan, dan wordt hun graf uitgegraven en daardoor moeten kinderen in safehouses zitten, omdat ze anders gewoon niet veilig zijn. Ze kunnen niet iets van educatie krijgen, ze kunnen niet met hun moeder of hun vader zijn of hun hun broertjes en zusjes ze moeten eigenlijk elke dag vrezen voor hun leven. Gelukkig is ook wel weer in sommige afrikaanse landen dat het weer goed gaat en dat albinisme juist wordt gezien als iets moois en iets positiefs dus het is. Je moet niet alle landen over één kant scheren, maar je moet wel zeggen: er zijn bepaalde landen waar inderdaad ook dingen zijn die niet helemaal lekker lopen. Maar er zijn ook landen waar juist persoon met albinisme meer geaccepteerd worden dan in bijvoorbeeld Nederland.

00:26:09
 Rabin: Ja, maar hoe zit dat hier in Nederland? Wat is je ervaring?

00:26:13
 Xueli: Ja, ja, ja, buitensluiting mensen dat mensen niet weten wat ze met mij aan moeten. Ja, of toen ik heel klein was, toen liep ik over straat met een hele grote zonnebril en toen vroegen mensen niet aan mij, maar aan mijn moeder: waarom draagt zij een zonnebril? En dan ging mensen ons ook nog advies geven van ja, eigenlijk zou ik niet een zonnebril aandoen bij zo'n kind. Dat is heel slecht voor haar ogen, weet je dat, en ik zei van, ik heb die zonnebril nodig, want anders is dat inderdaad slecht voor mijn ogen. Als ik, als ik geen zonnebril draag en echt ik ik ben niet wars. Ik vind het niet erg om kritiek te ontvangen. Kritiek is nodig, want dan groei je door. Maar als jij met die kritiek eigenlijk niks kan veranderen aan de hele situatie, ik bedoel, ik ga niet mijn zonnebril afdoen omdat iemand dat toevallig vindt.

00:27:04
 Rabin: Ja, maar is het niet een beetje onwetendheid van de mens?

00:27:07
 Xueli: Ja, maar dan zou ik eerder denken. Vraag het aan mij in plaats van aan mijn moeder en ga niet kritiek hebben over een situatie die eigenlijk nog niet in te schatten is.

00:27:17
 Rabin: Voor jou, want ze konden zichtbaar aan je zien dat je een uitdaging hebt, hè dat je een beperking hebt, om het maar zo te zeggen, ja.

00:27:24
 Xueli: Maar helaas, mensen doen het echt niet uit een slecht hart. Mensen zijn over het algemeen heel goed en fijn en aardig. Alleen ze begrijpen me soms niet en dat dat moet ik ook accepteren. Maar ik ben in ieder geval wel voor aan te zorgen dat mensen begrijpen wat albinisme is.

00:27:43
 Rabin: Ja, en het lukt?

00:27:46
 Xueli: Nou nog heel veel werk aan de winkel, maar ik denk dat het de goede kant op gaat en ook met de modellenwereld ze zijn aan het veranderen. Ik hoop gewoon dat het een blijvende verandering is en dat het niet een soort ja, wat is het hype is.

00:28:02
 Rabin: Ja, nou, je hebt net het woord laten vallen, hè, zo, aan het eind van dit gesprek wil ik toch even daarop inzoemen want inderdaad, als ik jouw googel dan, dan zie je model. Hè, dus je hebt in die modellenwereld rondom. Ik bedoel, hoe ben je daar nou beland? Iemand heel nadrukkelijk, met albinisme en dan toch een model.

00:28:25
 Xueli: Ja, nou, ik ben dus eigenlijk een soort van daar per ongeluk ingerold ik wilde zelf helemaal geen model worden, maar mensen vonden mijn uiterlijk heel interessant, dus daardoor ben ik uiteindelijk model geworden voor verschillende bedrijven die ook weer zorgen voor inclusiviteit en dat is voor mij heel belangrijk. Ik ga niet meedoen aan iets wat ik moreel gezien zelf niet zou kopen, dus bepaalde winkels die voor hele goedkope prijzen dingen verkopen waar bijvoorbeeld kinderhandjes aan zitten. Daar wil ik gewoon niet een model voor staan. Ja, dan dan loop ik veel geld mis, dat is dan zo, maar ik heb liever dat ik eigenlijk moreel gezien schoon ben dan dat, ja, dan dat er een soort ja naar naar gedachte aan kleeft ja.

00:29:15
 Rabin: Ja, ja, en maar hoe? Hoe ben je erin ingerold zeg maar in die wereld.

00:29:21
 Xueli: Nou, ik heb verschillende verhalen. Om af te ben ik naar hongkong gegaan om een catwalk te doen en ja, toen ben ik dus ja een beetje begonnen met het modellenwerk omdat ik het leuk vond. Ik vond het leuk om voor de camera te staan en te laten zien van: hé, ik ben hier ook, ik kan hier ook zijn en ik ben net zo uniek als iedereen en op mijn twaalfde ben ik in de in het AD gekomen en dat was met een schilder, schilder die mij had gezien in de supermarkt, dus haar naam is Katinka Lampen en ja, zij heeft verschillende schilderijen gemaakt die op mij gebaseerd zijn.

00:30:07
 Rabin: Oké, ja, en nou, je zegt, je vond het superleuk nou kan ik me wel iets bij voorstellen, natuurlijk maar maar maar wilde je daar eigenlijk ook een soort statement maken van? Hier ben ik.

00:30:19
 Xueli: Ja, ik ik wil vooral laten zien van niet per se dat ik er sta, maar dat er iemand staat die voor diversiteit is en dat iedereen, ja, dat iedereen inclusief, dat iedereen mag horen bij de modellenwereld en ook dat bijvoorbeeld mensen die ja, wat gezetter zijn dan de gemiddelde lijn. Het is ook belangrijk om te laten zien dat die mensen er ook gewoon bij horen en dat dat niet altijd komt door te veel eten. Er zijn ook mensen die een genetische aandoening of een genetische afwijking hebben, die daardoor wat gezetter zijn dan de gemiddelde factor.

00:31:00
 Rabin: Ja, doe je dat nog steeds het modellenwerk of wordt het wat moeilijker? Hoe ouder je wordt?

00:31:07
 Xueli: Het wordt juist makkelijker, zeggen ze, maar ik ben vooral nu bezig met mijn eigen foundation de open eyes fondation ik ben daar het hoofd van het bestuur van, dus ik heb een directeursfunctie chaperon of die open nation ik ben.

00:31:27
 Rabin: En wat doet die foundation?

00:31:28
 Xueli: Die strijdt tegen racisme en discriminatie, dus na mijn werk bij UNESCO wil ik ook doorgaan met deze foundation zodat ik het gevecht kan blijven houden. En uiteindelijk hoop ik dat ik met mijn foundation bereik dat personen met albinisme niet meer met discriminatie te maken hebben en dat in het algemeen racisme en discriminatie wordt uitgeband ik werk ook als sociaal voorlichter bij stichting mee en daar laat ik eigenlijk zien: wat gaat er goed in de de stad? Wat gaat er slecht in de stad? Ik geef voorlichting op bijvoorbeeld scholen of hoger onderwijs om te laten zien: wat moet je doen met een persoon die blind of slechtziend is? En ja, daarnaast ben ik natuurlijk ook internationaal model.

00:32:20
 Rabin: Oké, dus dat modellenwerk dat ga je blijven doen, sowieso.

00:32:24
 Xueli: Ja, ja, soms komen er hele leuke opdrachten voorbij en dan denk ik: nou, ik grijp die kans.

00:32:30
 Rabin: Ja, hartstikke mooi, hé, zo helemaal aan het eind van dit gesprek! Ik vond het echt heel tof dat je in ieder geval naar Den Haag bent gekomen. Je woont in Rotterdam, je bent naar Den Haag gekomen om dit gesprek met mij te voeren, dus heel vet. Dank je wel daarvoor.

00:32:47
 Xueli: Ja, dank u wel voor de uitnodiging.

00:32:48
 Rabin: Maar maar maar zo, aan het eind van dit gesprek, hè, als ik jou nu even de microfoon zou geven en zou zeggen van Joh wat zou je tegen de mensen Nederland willen zeggen? Wat is jouw boodschap?

00:33:00
 Xueli: Als u een werkgever bent, neem personen met een beperking aan, niet omdat ze een beperking hebben, maar omdat ze het kunnen. Personen met albinisme en personen met een beperking in het algemeen. Die kunnen meer dan u denkt en dat is vooral belangrijk, denk ik, om te onthouden dat iedereen in deze maatschappij iets toevoegt.

00:33:25
 Rabin: Dat is natuurlijk heel nadrukkelijk voor bedrijven en als het om onderwijs gaat educatie?

00:33:30
 Xueli: Probeer kinderen vooral niet in hokjes te duwen. Daar ben ik uiteindelijk sterker door geworden, omdat ik ben gaan begrijpen waarom het onderwijs eigenlijk gewoon niet klikte in mijn hoofd, en daardoor ben ik Chinees gaan leren, omdat ik wist: ik kan het wel en mijn school geloofde niet eens dat ik tot wat is het tot AVI3 kwam. Nou, ik heb AVI uit en ik kan vloeiend Nederlands en Engels spreken. Dus ja, ik kan wel dingen en gewoon niet in hokjes delen. Niet proberen kinderen een soort van achter te stellen. Ja, dat dat is vooral heel belangrijk.

00:34:12
 Rabin: Zet ze vooral in hun kracht!

00:34:13
 Xueli: Ja, zet ze vooral in hun kracht en zoek ook naar de mogelijkheden. Ik bedoel soms inderdaad, je moet accepteren dat iemand niet alles kan, maar wij kunnen ook niet alles. Maar wat we wel kunnen is samenwerken om ervoor te zorgen dat deze wereld mooier wordt in plaats van slechter.

00:34:32
 Rabin: Dat zijn hele mooie woorden. Xueli zeer veel dank voor dit gesprek. Ik stel het ontzettend op prijs, in ieder geval dat je hier naartoe bent gekomen. Het was echt een heel mooi gesprek wat ik met je had. Ik wens je er al ontzettend veel succes met dat werk in Nederland, maar ook buiten Nederland, met met het modellenwerk maar ook natuurlijk met het werk bij UNESCO en ik zie je als nationaal coördinator zie ik als partner in deze om eervol samen te strijden, inderdaad tegen discriminatie en racisme. Nou, dames en heren, heel dank, heel veel dank voor het luisteren naar deze podcast en als u iets aan ons wilt zeggen, opmerkingen hebt of een vraag sturen, zeg maar maar of volg ons ander ook op onze Instagram en bezoek onze website Bureau NCDR.nl. Nou, bedankt voor het luisteren en graag tot de volgende aflevering. Daar dacht jullie.

00:35:29
 Xueli: Dag, dank u wel.

 
OUTRO: Heel erg bedankt voor het luisteren en als het laatste nog even dit: een inclusieve samenleving is, iets van voor en door ons allemaal. Heb jij een concreet idee dat hieraan bij kan dragen. Stuur dan een direct message, oftewel via Instagram of linkedIn naar www.bureauncdr.nl en laat ons ook nog even weten via social media of een review wat je van deze aflevering.