Nederland Inclusief Podcast
Nederland Inclusief is de podcast van Bureau NCDR (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme). In deze podcast gaat NCDR Rabin Baldewsingh in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten concreet bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt.
Nederland Inclusief Podcast
Van 2024 naar 2025: Samen tegen ongelijkheid met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh
Heb je een vraag of opmerking over Nederland Inclusief Podcast? Stuur hier je bericht!
In deze podcastaflevering blikt NCDR Rabin Baldewsingh terug op 2024 en vooruit naar 2025.
In 2025 meer stenen op de weg
Als je stenen op de weg laat liggen, dan struikelen onze kinderen er overheen. Er zijn in 2024 heel wat stenen ontdekt en omgedraaid, maar er lijken er nog meer bijgekomen te zijn. Janine vraagt Rabin of hij hier niet moedeloos van raakt?
Een opdrachtgever die tegenwerkt
Naast de politieke ontwikkelingen ziet Rabin ook hele positieve ontwikkelingen. Dat bepaalde sectoren echt hun verantwoordelijkheid nemen, zoals bijvoorbeeld de Financiële Sector, de Zorg en de Politie waar grootse veranderingen gaande zijn. Zorgen zijn er over de vele gemeenten die nog steeds géén antidiscriminatie-voorzieningen getroffen hebben. De impact van alle ontwikkelingen die gaande zijn, zijn helaas moeilijk te meten binnen hetzelfde jaar, dat heeft langer tijd nodig. Ook gaat Rabin in op de frustratie en verbazing rondom de opdrachtgever die tegelijkertijd de missie van de NCDR tegenwerkt.
Moedig voorwaarts
Dankbaar in 2024 het werk gedaan te kunnen hebben wat er gedaan is. Maar het is zeker geen tijd om achterover te gaan leunen. De afspraak van het vorige kabinet om Bureau NCDR in de wet te verankeren is niet nagekomen. Dat betekent dat Bureau NCDR nog een jaar mandaat heeft en dat in het eerste kwartaal van 2025 duidelijk wordt wat de toekomst zal brengen. De lancering van het nieuwe Nationaal Programma hangt hier ook vanaf.
Op de agenda voor 2025
- Tijdens de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie op 21 maart gaan alle filmhuizen in Nederland 1 bijzondere film draaien over inclusie.
- Nationaal Congres 26 juni 2025 in Utrecht (zet alvast in je agenda).
- Rabin zal in 2025 aandacht besteden aan het Caribisch Nederland.
- Ook zal Rabin een meer adviserende rol innemen richting het kabinet.
- Rabin heeft opgeroepen tot een onderzoek naar 'de jaarlijkse kosten van racisme voor de Nederlandse samenleving.
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) oproepen om antidiscriminatie-voorzieningen voor elkaar te krijgen.
Dit alles en wat Rabin denkt bij Nederland Inclusief in 2025, dat hoor je in deze podcastaflevering.
Meer over de Nederland Inclusief Podcast:
In de Nederland Inclusief Podcast gaat Rabin Baldewsingh in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten concreet bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt.
Heb jij vragen of onderwerpen die interessant zijn voor deze podcast. Laat het ons weten en stuur dan een DM (direct message) via LinkedIn of Instagram.
Host: NCDR Rabin Baldewsingh
Redactie & productie: Janine Bonenberg & Marleen Toxopeus (PodcastLeaders)
Promotie: Elif Orhan
INTRO (00:00)
En dan realiseer je van, hey wacht eens even, als je discriminatie en racisme bestrijdt, dan verdien je er geld mee. Dan levert het eigenlijk, dan levert dat geld op. Voor sectoren, voor de samenleving als geheel enzovoort. Dus ik denk dat het goed is om zoiets te doen. Dus dat heb ik dus nu ingestoken en laten we kijken welke kant dat uitpakt.
INTRO ALGEMEEN PODCAST
Als ik zeg, Nederland Inclusief. Wat komt er dan bij jou als eerste naar boven? Dit is de podcast van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Rabin Baldewsingh gaat in gesprek over alle facetten die volgens jou en de gasten bijdragen aan een inclusieve samenleving, waarin gelijkwaardigheid gedragen wordt. En in deze podcast gaan we verder dan alleen constateren door juist een brug te slaan naar concrete stappen die jij, ik, de samenleving en overheid vandaag al kunnen zetten.
(01:06.734)
Hallo allemaal. Welkom bij Nederland inclusief, de podcast van de nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme. Mijn naam is Rabin Baldewsingh. En ja, vandaag wordt een hele bijzondere uitzending, want tegenover mij zit Janine Bonenberg. En Janine Bonenberg gaat eigenlijk nu gewoon het woord overnemen, want deze podcast, Janine, gaan we een beetje anders doen. Ja, we gaan het vandaag even helemaal anders doen. Wat gaan we doen?
Nou deze keer ben jij niet de interviewer, maar ga ik jou interviewen. Oké. Kun je dat aan? Nou dat zal blijken. Nee, laten we dat dan op die manier doen.
En waarom gaan we dat doen? Omdat we toch een beetje gaan terugblikken. Ja, want even om voor de luisteraars even te schetsen waar we nu zitten. Het is begin van het nieuwe jaar. Iedereen is deze week weer begonnen. En wij dachten dus een mooi moment om even te reflecteren op...afgelopen jaar. Wat hebben we allemaal gedaan? We hebben heel veel gedaan. Jij bent heel druk geweest. En alvast even vooruit te kijken wat we allemaal gaan doen komend jaar. Nou lijkt mij goed. Dus wat mij betreft heb ik vandaag een makkelijke job. Nou, dat denk jij. denk jij. Oké, laten we beginnen. Nou, we beginnen logisch met de terugblik.
Wat sprong er voor jou, Rabin uit afgelopen jaar 2024? Ach, o, wat sprong er uit? Kijk, je begint al direct met een hele moeilijke vraag. Want kijk, als het gaat om activiteit is dat misschien wel wat makkelijk te beantwoorden. Als het gaat om de inzet van ons als NCDR is dat ook makkelijk te beantwoorden. Als je mij zo deze vraag stelt, dan... Wat is er nou blijven hangen? Nou, is er één ding wel blijven hangen en dat is, ja, en dat zeg ik eigenlijk met pijn in mijn hart hoor, is toch wel dat ik geconstateerd heb aan het eind van dit jaar dat het maatschappelijk weefsel in Nederland is losgeraakt door die hele discussie die wij over discriminatie en racisme én integratiebeleid hebben gevoerd. De manier waarop de politiek zeg maar over elkaar is gaan duikelen om, ja...laten zien ik heb het beste voor met Nederland terwijl ze niet realiseerden terwijl zij dachten het beste voor te hebben met Nederland dat ze groepen mensen weggezet hebben tegenover elkaar hebben uitgezet dat er een hiërarchie is aangebracht in discriminatie. Blijkbaar is in Nederland sommige vormen van discriminatie erger dan andere.
Wat bedoel je met die hiërarchie inderdaad? Dat sommige discriminatie vormen erger zijn dan anderen. Kan je dat concreter maken? Nou ja, kijk, deze discussie heeft een plaatsgevonden naar aanleidingen van die rellen in Amsterdam op 7 november. En toen vond iedereen een beetje in het land, maar zeker bij het kabinet, van antisemitisme, is heel erg. En daar moesten allemaal plannen van aanpakken en weet ik niet wat komen. En dat is ook gekomen terwijl er ook sprake is van discriminatie van de lhbtq plus op een dramatische manier, transgenders die wij niet willen accepteren en wegzetten, maar ook moslim haat die enorm toeneemt. Als je mij zo die vraag stelt, Janine, ben ik echt een beetje bezorgd geraakt over het maatschappelijk klimaat, die polarisatie die eigenlijk niet lijkt op te houden. En het gaat maar door en het gaat maar door.
Laat ik niet al te negatief zijn. Kijk, we hebben vorig jaar echt hele leuke dingen gedaan. Leuk in die zin dat wij wel erin geslaagd zijn om mensen te overtuigen hoe belangrijk het bestrijden van discriminatie en racisme is. Dat hebben we gedaan met echt werkelijk een heel succesvol nationaal congres afgelopen juni. Druk bezocht. Ja, bedoel meer dan 700 mensen zijn er op afgekomen. We hebben echt hele leuke Townhall sessies gehad, moet ik je zeggen.
Het nationaal programma zijn we aan het maken geweest waar je ongetwijfeld straks wat over zou vragen. Ook nog meer over die townhall sessies, want je gaat nu heel snel in vogelvlucht en ik ben gewend dat jij heel veel achter elkaar praat, maar ik moet ook even de interviewer blijven. Zeker. Ja, die townhall sessies, noem je nu even, maar we hebben
(05:45.486)
We hebben heel veel townhall sessies gedaan. Ja, echt heel veel. ja, goed, kijk, ik tel... Kijk, in zijn totaliteit, in drie jaar tijd heb ik nu al 113 townhall sessies gehad. Dat is dus echt heel veel. Maar vorig jaar hebben we echt enkele tientallen gedaan. En dat is voor mij echt heel... Dat zijn voor mij hele belangrijke bijeenkomsten. Omdat ik die op die manier feeling houd met de samenleving. Wat speelt er? Wat wil de samenleving, met name grasroetsorganisaties, veranderd hebben? Dus dat zijn echt hele hele goede beenkomsten. En dus aan de ene kant zie je dat de samenleving bij elkaar komt. Vol enthousiasme om Nederland inclusief te realiseren. Komen ze echt met goede ideeën van hoe kunnen we samen Nederland zijn?
En aan andere kant zie je dat instituties, zoals ook de politiek, is, ja, mensen wegzet, wegkijkt, achter wil stellen, dat er wet- en regelgevingen zijn die in de uitwerking niet deugen, omdat mensen geprofileerd worden, omdat mensen benadeeld worden. Dus wat ik hiermee eigenlijk probeer te zeggen is, is dat het eigenlijk goed zou zijn om...
Ja, als je het hebt over discriminatie en racismebestrijding, om het totaal plaatje eigenlijk goed in je hoofd te hebben van waar willen we naartoe en welke stenen moeten we dan echt oprapen, maar, van die wegen die Ja, sluit je aan op de beeldspraak of het spreekwoord dat je eerder tijdens het Nationaal Congres ook gebruikte?
Het is Surinaams spreekwoord, als je een steen op de weg laat liggen, dan struikelen onze kinderen eroverheen. En nou ja, goed, hebben vorig jaar heel veel stenen gezien. We hebben ze geïdentificeerd. Maar wat ik eigenlijk probeer te zeggen, als ik dit beeld door mag trekken... Dat er eigenlijk nog ook heel veel stenen bij zijn gekomen.
En hoe zit je er dan bij als regeringscommissaris tegen discriminatie en racisme? Ja, het is jouw taak. Word je hier moedeloos van? Kijk, weet je, het is wel pijnlijk om dat te zien. En kijk, het maakt je soms pessimistisch inderdaad. Maar aan andere kant motiveert het je wel hoor, om gewoon nog harder te gaan lopen en nog harder met partners in die samenleving die op te zoeken en daarmee op te trekken. Maar ik moet je zeggen dat het tegenwind op dit moment wel echt heel groot is. Maar zijn die partners, die grassroots niet eigenlijk het weefsel?
Ja, die zijn een belangrijk onderdeel van dat weefsel. Maar het weefsel is breder dan die grassroots, moet ik je zeggen. Maar ze zijn wel een belangrijk onderdeel. Soms zijn er zelfs ankerpunten. Maar als je die samenleving in zijn totaliteit beschouwt, dan zie je gewoon dat... Ja, nou goed, we hebben het net over die stenen gehad. Maar we hebben het over politiek discours gehad.
Ja goed, bedoel dat laat mensen niet onberoerd. Mensen voelen zich niet alleen weggezet, maar er is ook sprake van angst in die samenleving, van onzekerheid. Mag ik erbij horen, wat is mijn bestaanszekerheid? En daar hebben we onvoldoende oog voor blijkbaar in Nederland. En dat moeten we dus op de ene van de manier proberen het komend jaar wel neer te zetten.
Dus belangrijker dan ooit eigenlijk de rol van de NCDR. Nou goed, kijk nu nodig je me echt uit om heel eerlijk en oprecht te zijn en ik ben altijd eerlijk, maar... Nou ja, het werk is moeilijker geworden, laat ik het zo zeggen. Kijk daar waar vanaf, wat is het, oktober 2021 ben ik bezig als nationaal coördinator.
(10:28.174)
Nou goed, we zijn écht erin geslaagd en dat meen ik serieus, om discriminatie en racisme die behoorlijk zijn te creëren op de politieke bestuurlijke agenda te hebben en te houden enzovoorts. Maar als je kijkt nu naar wat de sfeer er is en hoe zwaar die pushback is, dan zie je gewoon dat het werk echt moeilijker is geworden. Echt in de breedte, maar ja de vraag is nu, we er in slagen om die tegenwind die er is in de brede zin, om die op de ene of andere manier te keren, om die tot meewind te krijgen?
Ja, dat lijkt me een hele moeilijke. Is het niet moeilijker geworden om überhaupt resultaten neer te zetten om de tegenwind in meewind te veranderen? Dat is wel een hele grote... Ja, dat is heel groot. is een hele grote. Ik denk, misschien is het al lastiger geworden om überhaupt stappen te zetten. Ja, nee, maar dat is het dus ook. En waarom is dat er zo?
Kijk, je, en dat is het dubbele. Kijk, het kabinet heeft mij aangesteld, heeft mij gevraagd als nationaal coördinator, van help mij nou om Nederland te verbinden aan elkaar om gewoon een land te zijn zoals wij willen zijn. Verbonden, zonder discriminatie, zonder onderscheid en dat soort dingen meer. Terwijl het kabinet mij dat gevraagd heeft, en ik ben ermee bezig, wat doet dan leden van het kabinet? Ja, die beginnen dan over een integratieprobleem. En dan probeer je dat bespreekbaar te krijgen van wat bedoel je nou precies? Want waar is dat probleem dan echt? Ja, kunnen ze dat niet duiden. Dan zie je gewoon dat ook kabinetsleden uit emotie praten, niet gebaseerd op feiten, op data.
Ja, die zeggen iets anders. Nou, het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft een rapport gemaakt over integratie en daaruit blijkt dat het juist goed gaat. Dus dan zie je gewoon dat wij teruggevallen zijn tot de emotie en vanuit die emotie willen we beleid gaan maken.
(12:47.182)
En dat maakt het wel dus heel erg lastig. En als dat ook vanuit jouw opdrachtgevers komt, dan is het de vraag van, nou goed, ik ga natuurlijk met die opdrachtgevers praten, hoe zij dat dan zelf, het werk wat wij nu proberen te doen. Dus om terug te komen op die vraag van, ja, het werk is gewoon wat moeilijker geworden. Ja, bedoel, dat is het eerlijke verhaal.
Maar daarmee, dat betekent niet, Janine, dat wij ons uit het veld laten slaan. Ik heb een zeer gemotiveerd team. Dat heb ik ook gezien vorig jaar. We zijn hier met zo'n 15 mensen in de Zurich Toren in Den Haag, in de schaduw van al die ministeries, proberen we het werk te doen. En ik heb gewoon echt een heel goed en gemotiveerd team dat elke dag heel gemotiveerd dit probleem wil aanpakken. Dus dat is wel de comfort die ik in ieder geval wel heb om daarmee natuurlijk verder aan de slag te gaan, maar ik kan me wel voorstellen dat het ook voor hen natuurlijk de uitdaging zwaar wordt. Kijk, we gaan echt gewoon moedig voorwaarts. Ik bedoel, daarom denk ik dat het goed is om niet al te veel terug te blikken, maar vooral ook vooruit te blikken. Maar in het terugblikken zag ik ook even los van die politieke ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden. Zag ik mooie zaken, moet ik je zeggen.
Het is toch mooi dat ik je eigenlijk helemaal niet hoef te interviewen. Nee, nee, nee. Maar voel je vrij om wat vragen te stellen. Maar het is wel mooi om te zien hoe bijvoorbeeld bepaalde sectoren in die samenleving...op basis van die discussies die we ook in 2023 gevoerd hebben, of blijven we het slavernijverleden, of koloniaal verleden, of over de LHBQ+. Dat bepaalde sectoren wel hun verantwoordelijkheid nemen, daar ben ik wel blij mee. Kijk, dat betekent niet dat het allemaal nu goed geregeld is, niet. Maar neem nou de politie bijvoorbeeld. Dat is niet de politie van een paar jaar terug, die hebben echt heel veel geleerd.
(15:08.27)
Die hebben heel veel dingen veranderd. Ja, zijn er nog incidenten? Ja, helaas wel. Maar er hebben echt heel veel veranderingen plaatsgevonden. En dat is dankzij de veerkracht die zij de afgelopen periode zelf getoond hebben. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de zorgsector. Nou, daar zie je dus nu ook een ontwikkeling. Die gaande is waarvan ik toen ik begon eigenlijk vrij weinig wensen over inclusie en inclusieve zorg wilde spreken. Nou, nu zie ik heel veel mensen echt beleid daarop ontwikkelen. Kijk, dat zijn wel weer positieve kanten.
Maar de gemeenten die lopen een klein beetje achteruit, moet ik je zeggen. Het is nog altijd zo dat heel veel gemeenten geen antidiscriminatiebeleid hebben. Nou, dat zijn dingen die mij wel zorgen baren. En als je nog even terugblikt op 2024, zijn er nog dingen... wel goed gegaan. Hebben we nog meer successen nog geboekt?
Je bedoelt wij als, want er zijn best wel in die samenleving dingen opgelopen. Ja, want de samenleving dingen en dat is ook iets wat jij aanjaagt natuurlijk door dingen bespreekbaar te maken. Maar zijn er ook concrete dingen veranderd? Ja, nou ja, goed, kijk, weet je, er zijn heel veel dingen uitgezet. De resultaten moeten natuurlijk nog geboekt worden.
Kijk, dus we hebben het Nationaal Programma 2023 gemaakt met wat versterkingen daarin. Nou, die zijn voor een belangrijk deel wel opgepakt, maar het tijdsbestek is veel te klein om daar de resultaten van te zien. Je zegt dat dat lukt niet binnen een jaar. Nee, dus qua activiteiten zie je dus wel dat we veel dingen gedaan hebben. Maar wat is nou precies de impact in die samenleving? Daar wordt aan gewerkt. Kijk, dat is het vervelende, discriminatie en racismebestrijding. Dat doe je niet even, weet je wel. Daar moet je echt de tijd ervoor nemen. En die tijd moet ons gegund worden. En als we dat elkaar niet gunnen, dan zul je inderdaad uiteindelijk die resultaten dan ook niet zien.
(17:31.63)
Ja, ik dacht nog één. Ja, je noemt het nu niet, maar de financiële sector. Ja, nee, maar dat probeerde ik net even te zeggen toen ik politiek had inderdaad ook de financiële sector kunnen noemen. Ja, die hebben de handschoen zwaar opgepakt. Dus het ging die discussie die we hebben gevoerd over de WWFT. De wet tegen wit was praktijk aan terrorismebestrijding. Die is er. Maar in de uitvoering pakt dat heel negatief uit naar groeperingen in de samenleving. Moslims, migranten, nou bedenk het. En dan echt breed. Eerst na een periode van defensief reageren zie je dus nu ook dat de Nederlandse Bank maar ook de banken, individuele banken, maar ook allerlei andere financiële sectoren zich realiseren van wacht eens even, die wet, ja we moeten naar die wet handelen, zeker wel, maar... wij kunnen ook er iets aan doen als het gaat om dus die uitvoering. Dat we dat anders kunnen inrichten. En die discussie loopt moet je zeggen, dus ik ben er zeer tevreden over dat wij er wel in geslaagd zijn om ze mee te krijgen in de coalitie van welwillenden. En ja, dat is zeker goed nieuws te noemen, zeker wel, absoluut.
En je noemde net al even moslimdiscriminatie, daar hebben we het ook veel over gehad in 2024, is een belangrijk thema voor ons. Ja, maar helaas zal dat nog wel even zo blijven hoor. En zeker kijkend naar de sfeer die er is, in Nederland, maar ook in Europa, in Amerika. Ja, daar moet je wel zorgen om maken. Dus dit is nog niet af, dit dossier. Het gaat hier in Nederland om toch één miljoen mensen. Ja, we moeten daar steeds op blijven hameren, ja. Als het gaat om gelijkheid, gelijkwaardigheid, ook naar... mensen met een moslim achtergrond, daar moeten we ons even zorgen om blijven maken. Wat mij betreft gaat dat dus ook wel gebeuren. Maar ik kan die lijn ook wel doortrekken naar wat ik net eerder noemde, de lhbtq plus, transgenders. Ik bedoel, uiteindelijk is er geen wijziging gekomen voor transgenders. Wel sterker nog, het is niet eens behandeld. Dus dan zie je gewoon
(19:56.974)
Ja, Nederland die eigenlijk uit die top 10 eruit gekukeld is als het gaat om emancipatie van mensen uit de LHTBQ community, om het maar zo te zeggen. Ja, nou ja goed, dus daar is nog heel veel werk te verzetten en daar moet je gewoon zorgen van maken. Dus het werk is zeker niet af. We hebben veel dingen in beweging gekregen vorig jaar.
Kijk je tevreden terug? Nou ja, goed, ik bedoel, ik kijk heel erg dankbaar terug naar 2024 dat we het werk dat we gedaan hebben, hebben kunnen doen. En dat we daar zichtbaar in zijn geweest. Dat we wat resultaten hebben geboekt. Maar stem dat tot enige tevredenheid en het gevoel van nu is het tijd om achterover te leunen. Daar is het antwoord natuurlijk nee op. Nee, politieke wind waait niet mee.
RUBRIEK
Om te voorkomen dat we in deze podcast alleen over een gelijkwaardige Nederlandse samenleving praten, delen we ook graag het geluid en antwoord vanuit onze samenleving. Op de vraag... Als ik zeg Nederland inclusief, wat zeg jij dan? Ik denk voornamelijk aan een nieuwsprogramma. Het klinkt heel erg als de naam van nieuwsprogramma, als ik eerlijk ben. Discriminatie op verschillende gronden, in verschillende sectoren maakt mensen ziek en dat zou ik echt tegen willen gaan. Samen werken en samen zijn. Aan dat seksueel geweld ophouden te bestaan.
VERVOLG AFLEVERING (21:37.39)
Dan denk ik dat dit een mooi moment is om even vooruit te gaan kijken. 2025. Wat voor jaar gaat het worden? Wel een spannend jaar? Ja, om verschillende redenen. Het spannend jaar voor de NCDR. Want dit jaar zal natuurlijk worden besloten. Want we hebben nog een jaar mandaat tot 1 januari 2026. Gaat ons mandaat gecontinueerd worden zoals de afspraak oorspronkelijk was dat we eigenlijk bij wet verankerd zouden worden permanent dus.
Nou die afspraak daar heeft het vorige kabinet niet aan voldaan aan die belofte. Nou goed dit kabinet moet daar een keus in maken. De minister maar ook de minister president die heeft de eerste en de tweede kamer desgevraagd geantwoord dat ze in het eerste kwartaal van dit jaar duidelijkheid gaan verschaffen. Nou, daar ben ik natuurlijk wel benieuwd naar, van wat wordt het? Want kijk, we moeten wel die duidelijkheid hebben, want anders kunnen we die lange lijnen niet maken. Ik zei al net, discriminatie en racisme, dat doe je niet eventjes, hè, het bestrijden daarvan. Dat vraagt langere tijd. Ja, dus ik moet die duidelijkheid hebben, dus dat is een uitdaging, moet ik je zeggen.
Hoe gaat het met Nationaal Programma? Dat is een uitdaging. Je ziet gewoon dat wij nog niet erin geslaagd zijn om een nationaal programma aan te bieden. Normaal gesproken had het er al gelegen. Ja, en nu moeten nog heel veel dingen onderhandeld worden. Met departementen, maar ook met de politiek. En natuurlijk is heel veel dingen nieuw voor mensen die nieuw in de politiek zijn gekomen. Ook als bestuurders. Maar daar nog moet dat nationaal programma gemaakt worden.
Wij zetten dat heel nadrukkelijk daarop in en ik hoop dat aan het eind van het eerste kwartaal wij dat wel kunnen presenteren aan de samenleving. Maar nogmaals, aan mij zal het niet liggen omdat dat afhangt natuurlijk meer van hoe het kabinet enerzijds maar ook de departementen ernaar kijken. Ja, ik heb echt goede hoop dat we in ieder geval met wat maatregelen kunnen komen om discriminatie en racisme weg te werken.
(24:02.094)
Dus dat is een uitdaging. Maar weet je, en ik zei al, de kracht ligt... De uitdaging is ook van gaan gemeenten nu vooral het landelijke eigenlijk een terugtrekkende beweging maakt, ook op het bestrijden van discriminatie en racisme, gaan gemeenten... Dat overnemen? Gaan gemeenten zich wat proactiever opstellen. Je weet, Janine, dat ik al een hele tijd hamer op een wat meer betrokkenheid van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Daar ben ik nog niet in geslaagd. Dus de vraag is, gaat de VNG wat meer een positie in nemen?
Ik ga ook proberen te kijken, los van de VNG, of ik met de G4, dat zijn de vier grote gemeenten, maar ook met de veertig grootste gemeenten in Nederland wat zaken ga doen. Dus dat staat in ieder ook op de rol, om het maar even zo ambtelijk te zeggen.
Ja, er zullen een paar hele leuke activiteiten komen aan. Nou ja, bijvoorbeeld het Nationaal Congres op 26 juni zal in Utrecht plaats, vindt het enthousiasme nu al erg groot in die samenleving. Dus we zijn nu echt hard bezig om dat in vorm te geven.
En weet je wat ook leuk is? Dat dit jaar ik als NCDR vooral veel aandacht ga besteden aan Caribisch Nederland. De ongelijke behandeling zeg maar, in een geval soms in de uitvoering van dit stukje Nederland, dat zijn drie eilanden in totaal 28.000 inwoners, maar toch zie je dat dat niet altijd goed loopt zoals we dat in Nederland zouden moeten willen inrichten. We gaan daar wat townhall sessies organiseren, maar ook onze najaarsconferentie zal op Bonaire plaats vinden.
Dus nou goed, zijn bijzondere activiteiten, ik je zeggen. En verder moeten we even kijken met elkaar. Want er zijn een paar dingen waar ik niet tot een vergelijk kan komen met de politiek, maar ook niet met de departementen. Terwijl ik vanuit mijn verantwoordelijkheid erin vind dat het hele belangrijke zaken zijn die eigenlijk wij als overheid zouden moeten willen oppakken.
(26:28.686)
Nou, hoe ga ik dat dan brengen? En dus even los van het nationaal programma. Ik denk dat ik dit jaar met wat meer adviezen zal gaan komen naar het kabinet toe. Kun je al zeggen over welke onderwerpen dat gaat? Nou ja, kijk, het is vrij breed. Dus die onderwerpen die liggen nu ter onderhandeling zeg maar op tafel. Ja één van de dingen en ik hoop dat ik wel een deal kan hebben zodat het in het nationaal programma nu al terecht gaat komen. Maar als dat niet lukt dan denk ik dat het heel erg verstandig is om het kabinet te vragen om eigenlijk een kosten-baten-analyse te maken wat discriminatie Nederland kost. Wat racisme per jaar Nederland kost. Omdat ik vermoed dat het echt gaat om heel veel geld. Het gaat om honderden miljoenen tot miljarden.
En waar komen die kosten dan vandaan, denk je? Nou, ik bedoel, nou een voorbeeld. Ik bedoel, als iemand te maken heeft gehad met discriminatie of met racisme, nou die gaat op... Die gaat op je geestesgesteldheid zitten. Precies, ja. Precies. Dat betekent dat je een beroep moet doen op de zorgketen. Dus je gaat naar de dokter. Je krijgt medicijnen, behandeling. Je raakt gestrest. Je gaat niet meer naar het werk. Dus het kost de samenleving heel veel geld. En zo kan je dat dus doortrekken.
Nou, ik denk dat het goed is om eigenlijk eens een keertje zo'n onderzoek te doen plaatsvinden. En dan realiseer je van, hey wacht eens even. Als je discriminatie en racisme bestrijdt, dan verdien je er geld mee. Dan levert het eigenlijk… dan levert het geld op. Voor sectoren, voor de samenleving als geheel enzovoort.
Dus ik denk dat het goed is om zoiets te doen. Dus dat heb ik dus nu ingestoken en laten we kijken welke kant dat uitpakt. Maar ook bijvoorbeeld als het gaat om de rol die gemeenten kunnen spelen. Ik vind dat het veel te lang duurt moet ik je zeggen. En ik weet dat ze ermee bezig zijn met het inrichten van een nieuwe manier van werken voor de antidiscriminatie bureaus.
(28:52.654)
Maar die zijn ook zo belangrijk voor ons en voor Nederland. En ik vind gewoon dat die duidelijkheid eens een keertje wat voortvarender opgepakt moet gaan worden. Nou ja goed zo zijn er van die dingen. Kijk in de eerste Kamer is vorig jaar ook de wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie verworpen. Weet je wel? Ja, was al aan het begin van het jaar.
Ja, en dat was toch wel nou net een wet die een bijdrage zou leveren om discriminatie en racisme voor een deel tegen te gaan. Je kan er alles over verzinnen. Veel mensen zagen dat niet in. Ik denk dat het echt een bijdrage had geleverd. Maar wat komt er dan wel in die plaats? Daar ben ik wel benieuwd naar. Dus ik ben wel benieuwd wat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid eigenlijk aan het doen is op dit terrein. Ik bedoel, komt er vanuit hun kant iets? Of moeten wij vanuit onze kant even een verzoek richten van, kijk er even naar. Nou ja, goed, dat soort zaken.
Nou, nu al een volle agenda eigenlijk. Ja, maar er speelt natuurlijk heel veel als het gaat om discriminatie en racisme. Discriminatie en racisme is nog altijd in Nederland aanwezig. Je ziet gewoon dat het zelfs soms systemische vormen heeft aangenomen bij instellingen, instituties. Ja, daar moet je bij zijn, daar moet je bij blijven. Omdat niet alleen aan te kaarten, maar tegelijkertijd moet je ervoor zorgen dat maatregelen genomen worden om dit weggewerkt te krijgen.
Waarom? Omdat we dat met elkaar in de Grondwet hebben afgesproken. Het is nog het nota bene verdikkeme strafbaar. Artikel 1? Ja, artikel 1 is helder en duidelijk. Dus wat je ziet is gewoon dat dat soort werkzaamheden wij eigenlijk moeten willen blijven oppakken. En dat kleden we aan de komende periode ook met wat leuke activiteiten. Nou, ik had het over het Nationaal Congres, maar één van de activiteiten die ik echt met... Ik vind het heel leuk om dat opgepakt te hebben. Hebben we vorig jaar gedaan is aanstaande 21 maart.
(31:12.846)
De internationale dag tegen racisme. Nou, wij gaan die dag gebruiken. Vorig jaar hadden we een roadtrip gedaan. Wat je nu doen? Nou, dit wordt ook min of meer een roadtrip, maar in die zin, we beginnen in Middelburg. We gaan twee activiteiten doen. Eén in Middelburg en de slotactiviteit doen we in Eindhoven. Maar het leuke is, kijk, en dat is wat ik hoopte, dat dit soort activiteiten die we doen dat ze navolging krijgen. Dat partners in die samenleving denken van hey, dit is interessant, laten we ons aansluiten bij die beweging die de NCDR probeert te creëren. Nou, heel concreet heeft dit geresulteerd in een partnerschap met de filmhuizen in Nederland.
Dus op dit moment zijn de filmhuizen bezig om te kijken of ze op 21 maart alle filmhuizen in Nederland, en ze proberen ook de commerciële cinema’s mee te nemen. Om op die dag één bijzondere film over inclusie te vertonen overal in Nederland. Dat is wel echt cool. Dat is echt heel vet. Het is echt heel vet dat zij dat willen doen. En dan gaan we dus die koppeling ook in Eindhoven maken met ze. Deze aftrap, althans in die slotbeenkomst die we daar gaan organiseren.
Want het zou zomaar eens kunnen zijn als dit bevalt, dat de filmhuizen zullen zeggen van nou laten we op bepaalde thematische, het soms thematisch, ja met onze ondersteuning gaan programmeren. Ja en bedoel je bijvoorbeeld als het Pride Month is dat ze dan... Bijvoorbeeld dan gaan we... ...history month of... Nou dan is het toch leuk om een film over transseksualiteit te vertonen. Ik bedoel...
Maar dan overal in Nederland weet je wel. Niet dat één bioscoop doet en die andere natuurlijk niet enzovoort. Nee, dus de bedoeling is dat gewoon en we gaan dat starten op 21 maart, dat één film die we kiezen, die overal vertoond gaat worden. Ik vind dat echt heel leuk. Dus dat zijn wel leuke dingen om Nederland te geven, maar tegelijkertijd uit te nodigen om na te denken van wat betekent nou die inclusie voor mij?
(33:38.126)
Wat win ik en wat verlies ik? dan als je... En misschien ook, wat kan ik er zelf... ...aan doen? Ja. Maar als je goed nadenkt, Janine, als je goed erbij stilstaat dan... en bij die vraag van wat verlies ik, dan zie je gewoon dat je niets verliest. Je wint er alleen maar wat bij. Wat verlies je nou, hè, aan de aanpak van discriminatie en racisme? En dus ja, je realiseert je van, hey, ik heb niets verloren, want... Ik ben er beter van geworden, want ik zie mensen om me heen die zich herkent en erkent voelen. Dus het gaat hen goed, gaat mij goed, gaat Nederland goed. En dan inderdaad ook van, nou ja, goed, misschien redeneren mensen van, nou ja, wat kan ik er dan aan bijdragen? Ja, dat geeft ook een bepaalde voldoening. Want ja, immers zijn we toch allemaal passanten.
En als je iets kunt achterlaten, laat dat die verbondenheid zijn. Die stenen rapen we nog altijd weg voor die kinderen. Of niet? Ja toch? Zeker, ja. Nou goed, jij vraagt altijd aan de mensen die je aan tafel hebt voor deze podcast. Wat denk jij als ik zeg Nederland inclusief?
Ja, dus ik ga nu iets anders aan jou vragen. Wat denk jij bij Nederland inclusief in 2025? Dan denk ik slechts aan één ding. Kijk, ik kan beginnen een heel verhaal over verbondenheid en dat soort zaken meer. Maar ik heb net in het begin van deze podcast geconstateerd dat wij vorig jaar in plaats van stenen op te rapen hebben er meer stenen erbij gelegd zijn.
Wat ik hoop dat 2025 brengt is dat wij echt gewoon die stenen wegwerpen of oprapen en weghalen zodat een ieder wie het ook is, groot en klein en jong en oud en zwart en wit en bedenk het maar op een prachtige manier over die weg kan lopen zonder dat ze het risico lopen dat zij struikelen of er vanaf geduwd worden.
(36:08.142)
Dat is wat ik ons wens. Gewoon en dat is wat eigenlijk inclusiviteit in 2025 voor mij betekent. Van met elkaar die stenen op de weg verminderen en het liefst helemaal weghalen. Nou, niks meer aan toe te voegen. Nee?
Nou, dan zijn we er doorheen denk ik, of niet? Ik denk het wel. Wij moeten zo door. Nou, sterker nog, ik zie dat… de tijd al bijna zover is. Ja, en eigenlijk wil ik dat je afsluit met wat je altijd... Weet je wat ik nu bedoel? Als ik zeg... jij hebt altijd afsluitende woorden als we met het team samen zitten of weet je hoe je dan afsluit? Nou, zeg jij het?
Keep the fire burning. Zo is dat. Dat is een sluitspreuk. Keep the fire burning. Ook in 2025. En dat kunnen we alleen maar doen als we met elkaar...Nederland voorop zetten.
Ik vond het een leuk gesprek, dank je wel. Fijn dat ik met jou in een andere rol, niet in de van woordvoerder, maar als interviewer terug konden blikken, maar vooral ook vooruit konden blikken. Zeer veel dank.
Ja beste mensen, dit was het dan voor vandaag. Ik hoop dat jullie het ook wel een mooi gesprek vonden. Ik vond het wel mooi om te reflecteren, maar eigenlijk vond ik het...ook wel confronterend om te reflecteren, omdat het mij weer terugbracht naar mooie momenten, maar ook naar wat minder mooie momenten vorig jaar. Maar goed, we hebben gelukkig ook vooruit geblikt en de wens uitgesproken dat we wat meer stenen gaan oprapen dit jaar.
Blijf trouw luisteren naar deze podcast en reageer vooral zodat we ons steeds kunnen blijven vernieuwen. Heb je nog vragen en opmerkingen? Stuur een bericht naar postbus@bureauncdr.nl en volg ons op onze socials, @bureauncdr, op Instagram en LinkedIn.
Nederland inclusief is een podcast van de NCDR. Presentatie lag in handen van Janine Bonenberg. De promotie bij Elif Orhan. Net als ook de productie en de montage is van Marleen Toxopeus.
Tot de volgende keer dan. Oké, tot ziens. Dag. Dag.